2010 m. gegužės 26 d., trečiadienis

"Avietinė" vištiena. Noriu atostogų!

Toks eilinis, niekuo neišsiskiriantis vakaras - ramybė spengia ausyse, mat mažoji miega, raudonojo vyno taurė ir milijonas susikaupusių "darbelių" mintyse vis rikiuojas kilimetrinėm eilėm... Ir vėl nieko nespėsiu padaryt!!! Faktas kaip blynas - man reik atostogų. Tad savaitgalį ketinam palėkt prie "ošen į didedę kejonę", kaip sako mažoji. Na, ta kelionė nėra didelė ir mūsų tikslas tikrai ne pažiūrėt į vandenyną, bet norim išlėkt, pailsėt, atsikratyt tų kilometrinių minčių eilių bent trim dienom...
Aišku, aš kaip visada nepataisoma tinginė - vietoj to, kad "googlinčiau" kur, ką ir kodėl privalu aplankyti Čarlstone ir susidarinėčiau atostogų grafikus, aš tris dienas mirkau karoliukų pasauly, mat sumasčiau, kad aš esu ryški asmenybė ir man reik sužibėt visom vaivorykštės spalvom iš lenkiškų spalvų paletės... O kad aš "ryški" asmenybė, seniai supratau. Nu tokia ryškiai ryškiai peroksidinė moralinė blondinė, kažkaip kasdien vis labiau save tapatinanti su "Parduotuvių maniakės" pagrindine heroje. Šiaip Lietuvoj būdama ryte rijau visas jos knygas, ir masčiau, nu negi rimtai pasauly būna tokių bukų moterų. Ne dėl to, kad ji šopoholikė (juk tai moteriška ir labai pateisinama), nu bet tas jos bukumas ir kvaili bandymai išsisukti iš situacijų, į kurias ji papuldavo, tikrai nepateisinami... Nu ir ką, tereikėjo man tik įžengt į naująją šalį, ir drąsiai galiu susitapatint su ta heroje. Netikit? Nu rimtai. Pvz., sugebėjau į kažkada į kirpyklą patekt per galines duris, arba parduotuvės kasoj manęs klausia ZIP kodo, o aš atsakau "No", nes išgirstu, kad prašo nuolaidų kortelės... Nu ir milijonai tokių situacijų, kada belieka tik paklapsėt didelėm akim, nes arba nesuprantu, ką man sako, arba išgirstu priešingai :)))) Tad dėl kalbos barjero iš namų eit nesinori niekur. Tai va, kažkaip prisiminiau tą knygą ir paieškojau, gal netyčia bus išleistas sekantis jos nuotykis. Ir ką gi - pasirodo jis kuriamas, galbūt pasirodys spalį. Ir žinot, kaip vadinsis? Ogi kažkas panašaus "Mini Šopoholikė". Nu aš sakau, viskas gryn apie mane! Taigi, ta mano "Mini" gryna mamos kopija - jei tik kas paskambina į duris, vaikas žino, kad "dėdė atnešė matuotis batų". Jau kelintas mėnuo sudėtinga su ja parduotuvėse, mat jei tik pamato batus, matuojas visus iš eilės, nesvarbu, ar tai vyriški 46 dydžio, ar vaikiški 5 dydžio, tiesiog ji žinovės žvilgsniu pažiūri ir sako "Nea, netyyynka", arba "Nea, dydedi". Drabužių parduotuvėse situacija panaši - krauna viską į vežimą, ką tik pasiekia, ir "mama eis matuot", atrodo, kad "Mini" atsigauna matavimosi kabinose... Tiesa, ir su žmonėm bendraujant ji gryn aš - jei visiems sakoma lįst "po", ji būtinai užlips "ant". Tai va maždaug taip mudvi ir gyvenam svečioj šaly - kasdien "verdam košę", o MB ją srebia. Ale pats kaltas, visa širdim to norėjo :)))))))
Šiandien savo "Mini" pirmą kartą nulakavau nagus - laimės už du metus, vos tik spėjo MB po darbo įžengt pro duris, kiša savo manikiūrą ir rodo, kad "Gažu pink nanučiai. Ir kojų pink nanučiai". Ai, dar mėnesį laiko moralizavau, kad kuo mažiau pampersų sunaudosim, tuo daugiau pinigėlių sutaupysim ir galėsim prisipirkt daug žaislų. Savaitė bandom miegot be sauskelnių dieną - sekas puikiai, kasdien skalbiama patalynė ir vėdinamas kambarys. O vakar iš viso po jos pietų miego girdžiu keistą garsą - ateinu, ogi mažoji padarius balą vidurį kambario ir tapšnoja ją, kaip kokia vargšė piemenaitė besišildanti kojytes... Betrūksta, kad dar po rimtesnį reikalą pabraidytų, tai mums ir sienas teks perdažyt... Tai va dabar aš su ta vyno taure mąstau, kad gal vis dėlto pigiau pampersai, nei kasdien skalbimas, kiliminės dangos keitimas ir pusės namo remontas... :))))))

O dabar, labai vasariškas, labai lengvas ir šiek tiek moteriškas kepsniukas ;) Būtinai pasibandykit, nes mudu su MB pasigaminom jį gal per 30-40 minučių.

Avietiniai vištienos kepsniukai

Rekomenduojama gamybos eiga:
1. Paskrudinti migdolus
2. Padarykite acto padažą/marinatą
3. Išmuškite ir pamarinuokite vištieną
4. Paruoškite krutonus ir persikus, paskrudinkite kartu su vištiena
5. Apšlakstykite salotas padažu

Reikės:
1/2 puodelio migdolų "skiltelių" (be odelių)
3 V.Š. cukraus
1 V.Š. sviesto
druskos pagal skonį
1/4 puodelio raudonojo vyno acto
1 1/4 puodelio šviežių aviečių
2 V.Š. medaus
2 V.Š. kapoto šviežio peletrūno (angl. taragon)
1 V.Š. smulkiai kapoto svogūnėlio (angl. shallots) - aš tiesiog sutraiškiau jį česnako spaudykle. Tiks ir paprastas svogūnas.
1/4 puodelio alyvų aliejaus
4 vištienos krūtinėlės puselės (be odos ir kaulų, 6 oz = 170 g kiekviena)
1 a.š. alyvų aliejaus
2 persikai, perpjauti per pusę ir pašalinti kauliuką
8 puodeliai jaunų salotų lapelių mišinio (angl. mesclun salad mix) - ėmiau bet kokias, kokias tik radau.

O visa kita paprasta - iki geltonumo paskrudinkite migdolus keptuvėje ant vidutinio kaitrumo ugnies iki kol jie pageltonuos; supilkite cukrų, druską ir sviestą. Kaitinkite maišydami, iki kol cukrus ištrips ir migdolai pasidengs karamele. Perkelkite į lėkštę ir atvėsinkite.
Marinatui/padažui dubenyje sumaišykite actą, 1/4 puodelio aviečių, 1 V.Š. medaus, peletrūną ir susmulkintą svogūnėlį. supilkite 1/4 puodelio aliejaus, gerai išmaišykite, bemaišant švelniai "sutraiškykite" uogas. 1/2 puodelio marinato prireiks vištienai pamarinuot, o likusi dalis bus salotoms.
Švelniai pamuškite vištienos file puseles, sudėkite į plastikinį maišą, užpilkite tuo 1/2 puodelio marinato ir palikite pastovėti apie 15 minučių.
Galiausiai sumaišykite po 1 V.Š. medaus ir aliejaus, aptepkite šiuo mišiniu persiko puseles.
Ištrauktą iš marinato vištieną pabarstykite druska ir pipirais. kepkite kepsninėje iki kol iškeps, apie 4 minutes iš kiekvienos pusės.
Persikus kepkite apie 3 minutes iš kiekvienos pusės.
Salotas pagardinkite likusiu marinatu, patiekite su likusiu puodeliu uogų ir nepamirškite apibarstyti skrudintais migdolais.

Prie viso šito gėrio siūloma:
Krutonai su Brie sūriu

4 riekelės Prancūziško batono, kiekviena maždaug 1-inch (2,54 cm)
alyvų aliejaus
druskos
4 riekelės Brie sūrio (4 oz = 113 g iš viso)

Abi batono riekelių puses aptepkite aliejumi ir apibarstykite druska. Apkepkite vieną duonos pusę kepsninėje, iki kol ji paruduos, apie 1-2 min. Apverskite, uždėkite po riekelę sūrio ir kepkite, iki kol sūris išsilydįs, apie 2-3 min.

PS. Sūrį galit dėt bet kokį, aš dalį dariau su čedariu. Ir tų riekelių pasigaminom daugiau. Ir niekaip nepavyko gaut persikų, tad kepiau obuolį vietoj jų. Tiksliau, kepė MB, aš tik paruošiau :) Fantastiško skonio vištiena!

Šaltinis: Cuisine Grilling.

O vakar kepėm dar greičiau pagaminamus kiaulienos kepsnius, ir tokius labai vyriškus, ir garnyras vyriškas. Ale gal jų receptas kol kas stos toj kilometrinėj eilėj...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą