2012 m. rugpjūčio 12 d., sekmadienis

Lietiniai blyneliai su karštu obuolių padažu

Šeštadienį pradėjom su sveikais lietiniais blyneliais.



Blyneliams reikės:

3 kiaušinių
1 puodelio rupių kvietinių miltų
1 puodelio pieno
3/4 puodelio vandens
1 V.Š. medaus
1 a.š. vanilės
1/4 a.š. drukos
1 V.Š. tirpinto sviesto + daugiau kepimui

1. Sudėkite visus ingridientus į blenderį ir suplakite tešlą. Leiskite jai pastovėti 15 minučių.
2. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite šiek tiek sviesto, paskirstykite jį tolygiai ir kepkite kiekvieną lietinį blynelį iš abiejų pusių kol gražiai parus.
3. Patiekite su klevų sirupu.

Jei padvigubinsite tešlos, likusius blynelius galite užsišaldyti tiems rytams, kai norėsis kažko skanaus, o nebus laiko gaminti.
Beje, sviestą, kurio reik kepimui, aš ištirpinau (sunaudojau gal 1-2 šaukštus) ir prieš kiekvieną blyną patepdavau juo keptuvę su silikoniniu teptuku. Drąsiai galite šiam reikalui naudoti aliejų. Jei naudoju aliejų, įpilu jo šiek tiek į dubenėlį, imu gerai nuplauta ir per pusę perpjautą bulvę, vilgau ją aliejumi ir tada tepu keptuvę.

Blynelių receptas iš 100 Days of Real Food blogo.

Kol kepė blyneliai, kitoje keptuvėje paruošiau obuolių padažą.

Obuolių padažas prie blynelių


Keleto obuolių, nuluptų ir supjaustytų skiltelėmis
Sviesto
Cinamono
Medaus

Keptuvėje ištirpinkite sviestą, dėkite ten paruoštus obuolius ir kepinkite pamaišydami, kol šie suminkštės. Tada dėkite medaus (pagal skonį ir obuolių rūgštumą), barstykite cinamonu (galit ir kitais mėgstamais prieskoniais, pvz. muškato riešutu, gvazdikėliais ar pan.), gerai išmaišykite ir dar pakaitinkite kelias minutes.

Skanaus!

Rupių miltų makaronai su cukinija ir vištiena



1 pakelis nevirtų makaronų (apie 230 g) - aišku, naudojau pilnagrūdžius
1 a.š. alyvų aliejaus
pusė sukapoto svogūno
3 skiltelės česnako, supjaustyto riekelėmis
1 susmulkinta cukinija
0,5 a.š. džiovinto raudonėlio (oregano)
druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
1/4 a.š. aštriųjų raudonųjų susmulkintų pipirų
3/4 puodelio vištienos sultinio
0,5 puodelio virtos/keptos vištienos gabaliukų
30 g smulkintų keptų raudonųjų pipirų (roasted red peppers) - aš naudojau gabalėlį šviežios paprikos
2 V.Š. kreminio sūrio (cheese cream)
1/4 puodelio smulkintų šviežių baziliko lapelių
1/4 puodelio tarkuoto permazano sūrio


1. Išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje pagal gamintojo rekomendacijas. Nuvarvinkite vandenį, kai baigs virti.
2. Įkaitintame aliejuje apkepkite svogūnus ir česnakus, kol jie suminkštės. Įmaišykite cukiniją ir paskaninkite raudonėliu, druska ir pipirais bei aštriais raudonaisiais pipiriukais. Pakepinkite apie 10 minučių, kol viskas suminkštės.
3. Įpilkite sultinį ir pakaitinkite, kol jis užvirs. Įmaišykite vištienos gabaliukus, keptus raudonuosius pipirus, kreminį sūrį ir dar pakaitinkite apie 5 minutes.
4. Ant makaronų dėkite vištienos ir cukinijos padažą, pagardinkite tarkuotu permazano sūriu ir šviežiais bazilikais.


Kaip ir minėjau, aš neturėjau tų keptų pipirų, tad įdėjau šiek tiek šviežios paprikos gabaliukų kartu su cukinija ir šiek tiek pamažinau aštriųjų pipiriukų. Jei norit šiek tiek pikantiškiau, sultinį keiskit vynu, manau, kad tiktų ir kokie pievagrybiai šitam padažui. Labai skanus pietų ar sotesnės vakarienės patiekalas.

Receptą radau All Recipes.

Penktoji diena su tikru maistu

Šiandien - sekmadienis. Tradiciškai pas mus tai likučių ir deserto diena.

Pusryčiams valgėm pusryčių likučius - šaldytuve radau 3 lietinius, 3,5 blynelių su bananais, keptų sumuštinių su kriauše ir sūriu, du keksiukus. Viską pašildžiau, dar supjausčiau vieną apelsiną ir nuploviau saujelę gervuogių ir, kad be ko, po puodelį kavos.

Užkandžiams MB su dičke nusipirko LaraBars. Neiškentė iki namų, būtų badu kritę, tad nusipirko juos ir suvalgė pakeliui namo. Aš, kol ruošiau pietus, prigriebiau nuo stalo sumuštinį.

Pietums ištraukiau iš šaldytuvo pusę likusio neužšaldyto sultinio, užkaičiau jį, o kol užvirė paruošiau daržoves - pusę likusio nuo mažės moliūgėlio, dvi morkas, poro, kelis žiedynus brokolio, vieną bulvę. Po pusvalandžio turėjom labai skanią trintą sriubą, mudu su MB ją valgėm pasibarstę skrudintom saulėgrąžom, o dičkė - be nieko (nors suvalgė daug, bet deja, pasiprašė, kad maitinčiau, mat jai turbūt nekyla rankos pačiai valgyt daržoves). Užkandom vakar keptais sklindžiais.

Vakarienei pagaminau P&J sumuštinį (ant rupios duonos užtepiau žemės riešutų sviesto ir uždėjau po pusę šaukštelio džemo). Aš prieš tai dar suvalgiau porą samtukų sriubos, o MB pašildžiau nuo kažkada likusį bulvių košės su vištiena šaukštą. Dičkė valgė sklindukus su medumi ir pašildžiau kelis užsilikusius makaronus, bet buvo soti ir jų nenorėjo.

O desertui gavos kai kas fantastiško. Jau kelinta diena svaigstu apie braunį, nors šiaip nesu jo gerbėja, kepu gal 3 kartus metuose. Tad sumasčiau, kad reik pasidaryt kažką panašaus. Aišku, braunio be cukraus ir šokolado neiškepsi, tad lieka tik koks nors kakavos pyragas. radau vieną receptą, aišku, cukrų keičiau medumi, miltus - rupiais miltais ir toptelėjo idėja, kad jis bus šokoladinis, dičkė jį tikrai valgys, tad kodėl gi neprikrovus ten cukinijų? O kol tarkavau cukinijas, kilo antra idėja - praturtint tą pyragą riešutais. Rezultatas pranoko lūkesčius. Receptas - kažkada vėliau :)

Beje, šiandien apsipirkom kitai savaitei. Kaip ir buvom suplanavę sutilpt į $120, bet šiandien supratom, kad tai neįmanoma. Išleidom $98 maisto parduotuvėj, apie $11 kepykloj (pirkom kepaliuką duonos ir riešutų sviestą. Beje, duona - fantastiška ir iškepta iš pagrindinių ingriedientų - rupių miltų, vandens, medaus, aliejaus, druskos, mielių). Leidom ten Heladai sugriešint ir gavo mažiuką gabaliuką sausainio paragaut.
Tad liko vos $11 daržovėms ir pienui visai savaitei. Aišku, kad šį biudžetą viršysim, nes turguje įprastai išleidžiu apie 20-30 dolerių, o pieno mažiausiai galono dar tikrai pritrūksim ($5,99). Beje, daržovių beveik nebeturim, išskyrus pora paprikų, kurias ryt sunaudosiu gamindama Fajitas. Dar yra morkų, bulvių ir svogūnų, bei du pomidorai, kurie gali būt jau papuvę (nepatikrinau). Akivaizdu, kad beveik nėra daržovių, reikalingų mažajai, tad ji ateinančią savaitę maitinsis atsargomis iš šaldiklio.

2012 m. rugpjūčio 11 d., šeštadienis

Rupių miltų keksiukai (su vaisiais, uogom, riešutais, sėklom)

Kaip jau minėjau, vakar užkandžiams ir desertui į svečius kepėm sveikų keksiukų. Deje, iškeptų nuotraukos taip ir nepadariau.



1,5 puodelio rupių kvietinių miltų
0,5 a.š. druskos
2 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. cinamono
1/8 a.š. muškato riešuto miltelių
2 kiaušiniai
2 V.Š. medaus
1 a.š. vanilės ekstrakto
1/4 puodelio aliejaus (aš naudojau kokosų, prieš tai jį truputų pašildžiau, kad suskystėtų)
3/4 puodelio apelsinų ar obuolių sulčių
1 puodelis priedų įdarui.


1. Orkaitę įkaitinkite iki 400F (200C).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius, cinamoną ir muškatą.
3. Miltų mišinyje padarykite duobute, supilkite medų, kiaušinius, vanilės ekstraktą, aliejų, sultis ir atsargiai sumaišykite su miltų mišiniu. Nepermaišykite!
4. Jei skubate - suberkite į tešlą priedus ir atsargiai išmaišykite bei supilkite į paruoštas keksiukų formeles.
5. Jei turite šiek tiek laiko - taip kaip aš turėjau - supilkite apie 2/3 ar 3/4 tešlos į paruoštas keksiukų formeles, tada dėkite ant kiekvieno viršaus norimų priedų, atsargiai išmaišykite šakute ir kepkite apie 10-15 minučių.

Gaunas 12 keksiukų.

Čia priedų idėjos:
mėlynės
pjaustytos braškės
nuluptos ir pjaustytos kriaušės
abuolienė (applesauce)
trinti ar pjaustyti bananai ir graikiniai riešutai
razinos ir smulkinti pekano riešutai
tarkuotos morkos ir smulkinti graikiniai riešutai
tarkuotos apelsinų ar citrinų žievelės (dėkite tik apie 1/4 šaukštelio į kiekvieną keksiuką)
džiovintų vaisių ir riešutų mišinys
džemas


Receptą paėmiau iš blogo 100 days of real food.


PS. kelis keksiukus palikom be priedų (Heladai, kas be ko - kita kartą į juos įmaišysiu maltų riešutų), sau supjausčiau likusią pusę kriaušės į vienus, į kitus - mėlynių. Dar įpjausčiau pekano riešutų. Beje, dėjau ir šaukštu daugiau medaus.


Ketvirtoji diena su tikruoju maistu

Šeštadienis, tad tradiciškai - persivalgėm...

Pusryčiams - kepti lietiniai blyneliai. Gavos beveik desertas, nes kol juos kepiau, kitoj keptuvėj svieste patroškinau obuolių skilteles su trupučiu cinamono ir medumi.

Pietums - ryžių, keptų morkų ir vištienos salotos pagal Beatą su riekele paskrudintos duonos. Beje, vištiena ir morkos - vis dar tos pačios, iš lėtpuodžio. Dičkė valgė tiesiog likusios bulvių košės su vištiena.



Užkandžiui - likęs melionas.

Vakarienei plakiau pieno kokteilį su riešutais (riešutų sviestu). Dičkei nepatiko, tad ji tenkinos bliūdeliu pirktinių kornfleikų su pienu ir desertui gavo tų pačių obuolinių guminukų. Manėm, kad dar nedavalgysim, tad iškepiau rupių kvietinių miltų sklindžių (biscuits) - tokių bandelių/duonelių. Bet kol jos iškepė, nuo to kokteilio aš persivalgiau ir tikrai nieko nieko nebenorėjau. Nors dičkė porą patvarkė su medumi.

Receptus kažkada sudėsiu, laikui bėgant :) Dabar noriu pasidžiaugt šeštadienio vakaru, susidaryt kitos savaitės meniu ir susirašyt pirkinių sąrašą. Kitos savaitės tikslas - tilpt į $120, tad reikės gerokai pasispaust ir tapt ypatingai kūribingiems :)



2012 m. rugpjūčio 10 d., penktadienis

Trečioji diena su tikruoju maistu

Šiandien labai užsimaniau braunio, tai kai tik baigsis dešimt dienų, griešysiu su cukrum...

Pusryčiams - avižinių dribsnių košė su medumi ir cinamonu. Mudviem su MB prikroviau daug mėlynių ir braškių.

Pietums - pilno grūdo makaronai su cukinija ir vištiena. Dičkė valgė tik makaronus ir vištieną, o ir mažoji šiandien paragavo vištienos. Beje, neturėjau kepintų pipirų, tad įpjausčiau šiek tiek paprikos. Labai skanu ir sotu.

Užkandžiams iškepiau pilno grūdo keksiukų su priedais (naudojau kriaušes, mėlynes ir pekano riešutus, Heladai iškepiau 3 vnt. be priedų), dar damušėm kriaušę su mėlynėm ir mudvi su Helada bevaikščiodamos lauke sudorojom pirktinį Lara batonėlį (jis be jokių nereikekalingų priedų, tik daug figų, riešutų ir sėklų). Beje, dalį keksiukų nešėmės ir į svečius.


Vakarienei iškepiau sumuštinių su rupia duona, kriaušės riekutėmis ir Swiss sūriu (dalį su sharp cheddar sūriu). Kažkaip padauginau, tad liko ir kitai dienai.

2012 m. rugpjūčio 9 d., ketvirtadienis

Vištienos sultinys lėtpuodyje

Po vakarienės - lėtpuodyje virtos vištienos - liko daug gėrybių, iš kurių gaunas puikus sultinys. Sodrios spalvos, ypatingo skonio, su drebučiais. Jam paruošti palikau visa tai, kame troškinos višta ir, numėsinėjusi valgomus daiktus, sudėjau nevalgomus: kaulus ir odą, įdėjau šio bei to, užpyliau vandeniu ir užstačiau lėtai virti per naktį. Receptą nugriebiau iš čia. Beje, labai patogu jį užšaldyti ledo kubeliuose ir panaudot tada, kai reikia - sriubai ar padažams ar leliuko maistui. Nuotraukoje - jau sušalęs sultinys.



Sultiniui reikės:

Vištienos likučių
1 svogūno, nulupto ir stambiai supjaustyto
Saliero stiebelio, supjaustyto stambiai
1 stambiai sukapotos morkos (nebūtina nulupti)
lauro lapelio
šviežių petražolių
šviežių čiobrelių
druskos pagal skonį.

1. Numėsinėję vištieną ir palikę visą valgomą mėsą, atgal į lėtpuodį dėkit visus nevalgomus likučius - kaulus, odą, palikite viską, kame virė vištiena (prieskonius, daržoves, jei jų nevalgot).
2. Sudėkite svogūną, morką, saliera ir prieskonius ant kaulų viršaus ir beveik iki pat viršaus pripilkite vandens.
3. Įjungite lėtpuodį ant "low" funkcijos ir palikit sultinį virti per naktį.
4. Ryte sultinį perkoškite ir naudokite iš karto ar dalį užsišaldykite.


Jei neturit kažkurio ingridiento - vis tiek tą sultinį virkit. Aš neturėjau nei šviežių čiobrelių, nei petražolių, jas pakeičiau džiovintom ir dar įpjausčiau pora skiltelių česnako bei užstačiau 8 valandoms.