2012 m. rugpjūčio 6 d., pirmadienis

10 dienų iššūkis. Daržovių tyrelė leliukams

Žinau, kad kurį laiką tylėjau - tiesiog neradau laiko (noro) rašyt. Bet šiandien parašysiu, nes jei neparašysiu - neištęsėsiu sau duoto pažado.
Neseniai, gal prieš mėnesį, ieškodama vieno recepto netyčia aptikau šį blogą. Trumpai drūtai - tai maisto blogas apie "tikrąjį maistą" (real food). Viena šeimą metė iššūkį ir nusprendė pabandyt 100 dienų valgyti tikrą, namie ruoštą maistą, kurio pagrindą sudaro organiniai ar vieroj užauginti produktai. Kartu jie nusprendė apribot biudžetą - išleisti maistui apie $120 per savaitę. Pagrindinės taisyklės - maistas be baltų miltų (tik rūpūs (pilno grūdo) miltai) ir cukraus, nieko pirktinio, kas turi daugiau nei 5 ingriedientus ir, kas be ko didelis "ne" greitam maistui (fats food).  Jei ką sudomintų, dešimties dienų su tikru maistu taisyklės yra čia.

Deja, šį iššūkį mesim ne nuo pirmadienio ar sekmadienio, o nuo trečiadienio. Vien dėl to, kad nespėjau susipirkt reikiamų produktų ir antradienį MB turi pusryčius savo darbe su visa komanda. Mums su MB tai lyg ir nebus kažkas tokio, bet va turim visiškai vaisių ir daržovių nevalgančią keturmetę, kuri šiandien pagrasino iš kėdės išversti sesę vien dėl to, kad pusryčiams išviriau košės. Va čia ir bus tas didysis iššūkis visai šeimai!

Beje, iš karto prisipažinsiu, kad 100 proc. taisyklių nesilaikysiu, nes dėl dešimties dienų nepirksiu tokių produktų, kurių reik labai labai nedaug (druska, pipirai, sojos padažas ir t.t.) - naudosiu tai, ką turiu namuose, o tai nebūtinai bus "organic". Stengsiuos aprašyt kiekvienos dienos meniu ir pasidalint sveikais receptais.

O kol mes mėtom iššūkius, vienas šeimos narys pas mus ir taip maitinasi tik tikru ir labai sveiku maistu. Tad pasidalinsiu trumpais tyrelių virimo ypatumais.

Daržovių tyrelė


Pietus verdu dviem kartams. Sunaudojau:

Morką
Gabalėlį saliero stiebo
2/3 cukinijos
Kelis žiedynėlius brokolio
Pusę obuolio

Visas šias gėrybes susmulkinau, sudėjau į garintuvą, garinau apie 10 minučių. Po to perdėjau į blenderį ir sutryniau su truputėliu vandens.
Jei neturit sąlygų garinti, tiesiog sumeskit į puodą, užpilkit verdančiu vandeniu ir pavirkit panašiai 10-12 minučių.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą