2010 m. balandžio 19 d., pirmadienis

Saulėje džiovintų pomidorų duona


Buvau dingusi. Mėgstu kartais va taip imt ir pabėgt, pasinert į rūpesčius. O jų buvo nemažai, bet tokių mielų - beveik nuo sausio galo pradėjom ieškoti naujo gyvenamojo būsto, į kurį kelsimės gegužės pirmom dienom. Dar ieškojom dukriukui daržiuko, bet į normalesnius pavėlavom, o į kitus galvosim, ar norim leist. Pagaliau turim ir automobilį, tad mudvi jau galim nesėdėt namie, o lakstyt visą dieną. Dar išsilaikiau vairavimo teises - dabar trokštu pamiršt tą įstaigą. Turbūt mieliau praleisčiau kokias 3 valandas žiurkių urve, nei NC DMV... Dar pakeliavom po Ameriką (prieš tai susirgau, atkritau beveik savaitę) - nuvažiavom iki Čikagos ir tiesiai per aplinkui atgal. Dabar - tiesiog džiaugiamės artėjančia vasara ir po truputį planuojam bei svajojam, kaip bus gera persikraustyt kitur, vėl "prisijaukint" sienas ir tikėtis iš jų naujos energijos... Ir, kad be ko, jau pradedam laukti svečių iš Lietuvos ;)
Radau užsilikusias kelias nuotraukytes, tad įmesiu kelis receptukus (aišku, šiandien gausit tik vieną :P ) Saulėje džiovintų pomidorų duonos receptą radau per gimimo dieną gautoje knygoje - Maistas kaip vaistas (ačiū Kristinai ir Co už tokią nuostabią dovaną ;) ). Nesam egzotikos mėgėjai, bet prisimenant atostogas Tenerifėje, nusipirkau saulėje džiovintų pomidorų ir išmėginau šį receptą.


Saulėje
džiovintų pomidorų duona
4 nedideli kepaliukai

675 g baltos duonos miltų
2 V.Š. cukraus pudros
25 g džiovintų mielių
400-475 ml šilto pieno
1 V.Š. pomidorų tyrės
5 V.Š. aliejaus, kuriame buvo saulėje džiovinti pomidorai
1 V.Š. ypač tyro alievuogių aliejaus
75 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, nusausintų ir smulkintų
1 didelis smulkintas svogūnas

1. Į dubenį suberkite cukrų ir miltus, viduryje padarykite duobutę. sutrupinkite mieles, sumaišykite su 150 ml šilto pieno ir supilkite į miltus.

2. Pomidorų tyrę gerai išmaišykite su likusiu pieno kiekiu, tuomet supilkite į miltus kartu su pomidorų ir alyvuogių aliejumi.

3. Palaipsniui berkite miltus į skystą mišinį, kol gausite tešlą. Perdėkite ant negausiai miltais apibarstyto paviršiaus ir minkykite 10 minučių, kol pasidarys glotni ir elastinga. Įdėkite į švarų dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje apie 2 valandas, kad pakiltų.

4. Patrankykite tešlą ir suberkite pomidorus ir svogūnus. Minkykite, kol jie tolygiai pasiskirstys tešloje. Suformuokite keturis apskritimus ir sudėkite juos ant negausiai aliejumi ištepto kepimo lakšto. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu, palikite apie 45 minutes, kad pakiltų.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Kepkite duoną 45 minutes arba kol pirštais pabeldus į bandelės apačią skambės taip lyg būtų tuščiavidurės. Sudėkite ant metalinių grotelių, kad atvėstų. Valgykite šiltas.

P.S. Asmeniškai man labai trūko druskos. Duona beveik saldi, o su pomidorais :) Ir buvo per daug - du kepaliukus išmečiau po kelionės. Šilta labai skani, kirtom su sūdytu sviestu. Aišku, tešlą minkiau duonkepėje. Įdėjau gerokai daugiau džiovintų pomidorų, nei nurodyta recepte. Pritrūkau ir šiek tiek miltų, tad dadėjau jų. Tešlą išminkiau, iškildinau (viso 1:30 val. programa), tada sudėjau svogūnus ir pomidorus ir vėl įjungiau minkymą iki kildymo (apie 10-20 min.). Tada suformavau kepaliukus ir juos dar pakildinau kambario temperatūroje.

Šaltinis: Maistas kaip vaistas, Jill Scot.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą