2010 m. gegužės 16 d., sekmadienis

Kiaulienos kepsniai ant grotelių


Prieš gerą savaitę įsiggijau žurnalą apie kepsnius ant grotelių "Cuisine Grilling". Visi mėsiški patiekalai - mano silpna vieta, bet tas žurnalas "užkabino". Nusprendžiau kiekvieną savaitgalį išmėgint iš jo vis kažką naujo. Tiesa, visi pateikti jame patiekalai skamba šiek tiek egzotiškai, bet yra labai lengvai ir greit pagaminami.
Nusprendėme išbandyti karibietiško skonio kiaulienos kepsnelius. Praėjusį sekmadienį vis dar kraustėmės, tad kepsniai buvo kepami ir valgomi velniškai teisingu metu - apie 23 val. Šeštadienį, dieną prieš, intensyviai jiems ruošiaus - susipirkau visus prieskonius (nemanau, kad tą egzotiką pavyks man išverst į lietuvių kalbą, tad kai ką bandysiu tiesiog parašyt originalo kalba arba parašysiu taip, kaip supratau pati), tada apsilankėm mėsinėj ir ilgai ir nuobodžiai bandėm suprast, kurios kiaulės vietos mums reiktų tiems kepsneliams... Ai, ką čia plėstis, geriau iš karto prie reikalo... Supratau, kad ir tėvynėj atšilo, tad šis receptukas būtų puikus debiutas jūsų griliui, jei jis vis dar neiškišo nosies į 2010-jų vasarą ;)

MOJO marinuoti kiaulienos kepsneliai (Mojo-brined pork chops)
su obuolių salsa

Rekomenduojama tokia gaminimo eiga:

1. Pamarinuokite mėsą;
2. Gaminkite ryžius su pupelėmis;
3. Paruoškite prieskonių mišinį ir išvoliokite jame kepsnelius;
4. Iškepkite kepsnelius;
5. Paruoškite vaisių salsą.

Marinatui:
1/2 puodelio rudojo cukraus
1/4 puodelio druskos
puodeliai karšto vandens
(verdančio)
4 puodeliai ledo gabalėlių
2 apelsinų ir 1 limetos (laimo) sultys ir jų griežinėliai
4 kiaulienos su kaulu gabaliukai (bone-in pork chops. Kiekvienas 6 oz = 170 g svorio)

Apibarstymui:
2 V.Š. paprikos miltelių
1 V.Š. džiovinto raudonėlio (oregano)
2 a.š. maltų kmynų (ground cumin)
1 a.š. raudonojo pipiro lakštelių (dėjau per pus mažiau, nes tai - aštrus prieskonis)

Salsai:
1 V.Š. nesūdyto sviesto;
1 V.Š. alyvų aliejaus 1 obuolys, išimti sėklas ir supjaustyti skiltelėmis (recepte nurodyta naudoti Braeburn obuolį, tad jį ir naudojau)
1 plantain (toks neskanus banano giminaitis. Kitą kartą keisčiau jį mums įprastu bananu ir dėčiau troškintis kiek vėliau, negu nurodyta originaliam recepte, pvz., kartu su ananasu)
1/2 puodelio baltojo vyno acto
1/4 puodelio cukraus
1 mandarinas, nuluptas ir sukirstytas skiltelėmis (aš dėjau apelsiną)
3/4 puodelio supjaustyto gabalėliais ananaso (šviežio)

Marinatui į kokį patogų dubenį įdėkite patvarų didelį plastikinį maišą (šiaip turėtų jis būti pritaikytas kontaktams su maistu, nesugalvokit klot kokio šiukšliamaišio :))))) ). Į jį supilkite vandenį, ištirpinkite jame cukrų ir druską, suberkite ledo gabalėlius, citrusų sultis ir riekutes (čia kad būtų aiškiau, bandysiu paaiškint - išspaudžiat iš tų vaisių sultis, o tada tai, kad liko, supjaustot riekelėmis ar kita patogesnia forma). Tada sumerkiate į marinatą kiaulienos gabaliukus, uždarote maišelį, jei tai įmanoma, ir dedate 1-2 val. į šaldytuvą.
Sumaišykite apvoliojimui skirtus prieskonius. Juose apvoliokite mėsą iš abiejų pusių (prieš tai, kas be ko, reikės ištraukti ją iš marinato ir gerai nusausinti, pvz., popieriniu rankšluosčiu). Kepkite kepsnius ant grotelių, maždaug po 3-5 minutes kiekvieną pusę.
Salsai ištirpinkite keptuvėje ant vidutinės kaitros sviestą, pilkite aliejų, sudėkite obuolius ir plantain'us. Patroškinkite 2-3 minutes, tada supilkite actą ir cukrų ir dar pakaitinkite apie 3-4 minutes. Tada įmaišykite mandarino skilteles ir ananaso gabalėlius ir kepkite apie 1 minutę.

Prie šitų gėrybių rekomenduojama:

Ryžiai su pupelėmis

1 puodelis baltų ryžių
1 a.š. trinto česnako (aš dėjau dvi skilteles)
1/2 a.š. maltų kmynų
žiubsnelis raudonojo pipiro miltelių (cayenne pepper)
1 V.Š. alyvų aliejaus 1 skardinė raudonųjų marinuotų pupelių, marinatą nupilti ir pupeles nuvarvinti (15 oz = 425 g)
1/4 puodelio vištienos sultinio (aš dariau iš sultinio pusės kubelio) smulkintų šviežių svogūnų laiškų.

Išvirkite ryžius. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės kaitros, pilkite aliejų ir jame apskrudinkite česnaką, kmynus ir raudonojo pipiro miltelius (apie 1 minutę). Įmaišykite pupeles ir sultinį, palaukite, kol užvirs ir pakaitinkite apie 4-5 minutes. Prieš tiekiant į stalą, užpilkite ant ryžių pupeles ir apibarstykite svogūnų laiškais.

Šaltinis: žurnalas Cuisine Grilling

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą